Stichting Filmalot

Bruisend centrum voor Filmmaken in Zeeland
Filmmasterz kopstukken uit de filmindustrie komen naar zeeland

Filmmasterz

19 April 2015: Eddy Terstall

Zondagmiddag 19 april was regisseur en scenarist Eddy Terstall - bekend van o.a. Deal, Simon en Rent a Friend -  te gast bij FilmmasterZ. Cavak-coach en gastheer Raimond van Soest heeft aan de hand van ingezonden vragen en filmfragmenten de Zeeuwse filmscene laten kennismaken met de Amsterdamse filmmaker. Op de filmmiddag in ’t Beest in Goes waren een twintigtal liefhebbers afgekomen. “Lekker intiem en jullie mogen alles vragen”, zegt Raimond aan het begin van de middag. Van een boeiend begin over zijn vroege jaren als stagiair bij diverse tv-programma’s ging het langzaam over naar de serieuzere vragen over dialogen, thema’s, sfeer en vorm. 

Aan de hand van filmfragmenten waaronder scènes uit Deal en The assassination of Jesse James liet Terstall zien hoe andere filmmakers kijken naar de wijze waarop je iets in beeld brengt. “Soms is het goed om een scène compleet anders te benaderen, vanuit een ander oogpunt juist datgene te vertellen waardoor je de film uniek maakt”, vertelde hij. De filmmaker refereerde aan een scène uit 25th Hour van Spike Lee waarin Edward Norton voor de spiegel staat en de hele stad New York in feite uitkotst. Toch leer je als kijker dat het eigenlijk een ode aan zijn stad is. 

Voor veel beginnende filmmakers zijn dit soort masterclasses ontzettend leerrijk. Er wordt gesproken over hoe je met acteurs omgaat, over hoe je je personages tijdens het schrijven tot leven kunt brengen, maar ook over cruciale vragen bij het maken van films zoals: wat wil je vertellen en waarom. De films die Eddy Terstall maakt hebben vaak een sociaal-maatschappelijke boodschap en spelen zich vooral af in de subculturen waarin de filmmaker zich beweegt. Vandaar dat hij ook wel de Woody Allen van de Lage Landen wordt genoemd. Als het aan het publiek had gelegen had de middag nog wel langer mogen duren. Eddy Terstall heeft ondertussen wel wat met Zeeland. “Ik kom hier graag, en merk dat het maken van films hier steeds meer gaat leven.” 

Foto: Els Swart
Filmverslag: Jan Parent

FilmxperienZ Eddy Terstall

15 Maart 2015: Alex van Galen

Niemand minder dan de scenarist van Michiel de Ruyter, Alex van Galen, was de tweede gast bij de masterclass FilmmasterZ. Een hele middag lang nam hij het aanwezige publiek mee op een boeiende reis langs beroemde filmfragmenten, vertelde hij kleurrijke anekdotes over het schrijfproces tijdens het maken van Michiel de Ruyter en gaf hij tips en adviezen aan de aanwezige scenaristen in spe.
 
Alex van Galen’s liefde voor film begon bij het zien van Once upon a time in the West van Sergio Leone. Hij trok de stoute schoenen aan door na zijn studie een aantal producenten ‘out of the blue’ zijn werk toe te sturen, al gauw werd hij een veelgevraagd scenarist voor tal van tv-series. Zijn werk strekt zich uit van het schrijven van soaps en comedy’s, zoals De Vlaamse Pot en Onderweg naar Morgen, tot kaskrakers als Michiel de Ruyter. “Het schrijfproces is net zoals elk ander groeiproces een kwestie van vallen en opstaan”, vertelt hij in ’t Beest in Goes. “Gewoon doen, uren maken, zinnen boetseren en dialogen uitproberen.” Het begint altijd bij een goed idee. Maar wanneer weet je of een idee goed is? Een prangende vraag voor vele schrijvers. Van Galen: “Als alles klopt, als jij dat zo voelt en wanneer anderen je idee omarmen. Maar het is op zich al de juiste stap om gewoon te beginnen met het opschrijven van een idee.” 

De middag wordt afgesloten met een fragment uit Michiel de Ruyter en meer specifiek de geweldige speech van Johan de Witt voor de Staten van de Nederlanden, grandioos vertolkt door Barry Atsma.  Alex legt uit dat die ondermeer is geïnspireerd op de motiverende speech die Al Pacino houdt voor American football-spelers in Any Given Sunday uit 1999. Met de woorden ‘Either we heal now as a team, or we die as individuals’ weet hij iedereen mee te krijgen. Wellicht een reden om de film nog eens te gaan zien…

Foto: Els Swart

27 januari 2015: Roel Reine

Als 'Special Edition' van Cavak FilmmasterZ opende het programma met Roel Reiné, de regisseur van de veelbelovende film van Michiel de Ruyter. De gelauwerde Nederlandse regisseur woont al 10 jaar in Hollywood, waar hij grote producties regisseert met acteurs als; Mickey Rourke, Steven Seagal en Sean Bean. Hij was op 27 januari in Vlissingen om de premiere van zijn film over de Zeeuwse zeeheld mee te maken, en op die middag bij Cavak te gast.

Foto: Dayo.

Banner: