Stichting Filmalot

Bruisend centrum voor Filmmaken in Zeeland
FilmlabZ: broedplaats voor film in Zeeland

FilmlabZ

FilmlabZ is een toffe plek in een van de loodsen van Dockwize in Vlissingen! Een bruisende broedplaats waar beginnende en ervaren Zeeuwse filmmakers elkaar gaan ontmoeten, inspireren en stimuleren. De FilmlabZ studioruimte is te gebruiken voor diverse activiteiten en bijeenkomsten. Kom langs en stap binnen! Wil je er gebruik van maken, meedenken, meewerken en meehelpen, meld je dan aan of kom gewoon langs. Dat mag hieronder maar dat mag ook via ons contactformulier.

 

Cavak FilmlabZ DOK41 Vlissingen
27 januari 2017: nieuwjaarsborrel

Op 27 januari brengen we een toast uit op het nieuwe jaar met elkaar! En dat in een grote feesttent met diverse ondernemers van DOK41. Cavak gaat een filmset nabootsen waar mensen/acteurs/actrices een beroemde scene (kort) kunnen naspelen..... 

Klik hier om in te schrijven.

Cavak FilmlabZ DOK41 Vlissingen Nieuwjaarsborrel
15 december 2016: Shortcutz Zeeuwse voorronde

ShortcutZ National Audience Award (Zeeland) in samenwerking met Stichting Cavak/FilmlabZ.

Zeven korte films werden door het publiek uit de diverse provincies bekeken en beoordeeld. De films zijn gedurende het ganse jaar in De kring in Amsterdam vertoond tijdend het ShortcutZ festival. Het publiek is de jury. De landelijke winnaar wordt op 23 januari gehuldigd in het EYE te Amsterdam. 

https://shortcutznetwork.com/

Cavak FilmlabZ DOK41 Vlissingen ShortcutZ
22 juni 2016: Zeeuwse Documentairestichting

"Documentaires maken zit in ons bloed." Aldus de betrokken filmmakers van de Zeeuwse Documentaire Stichting.  We ontmoeten een club enthousiaste mensen dat mooie verhalen wil vertellen over de provincie Zeeland. Dat doen ze in de vorm van documentaires. Zeeland biedt een prachtig decor, een diversiteit aan cultuur en een enorme hoeveelheid verhalen. 

Tijdens het Filmcafé vertelden de bestuursleden het verhaal van het ontstaan van de stichting wat de stichting tot nu toe heeft gemaakt en waar de stichting voor staat. De Filmakers over hun passie voor film.

Filmografie:
2014: Twee heren van stand
2015: De Franse Slag in Zeeland
2016: De Tien van Renesse (post productie)
2016: De Schutters van Middelburg (opnames in volle gang)

Showreel: http://zeeuwsedocu.nl/over-ons 

Cavak FilmlabZ DOK41 Vlissingen Zeeuwse Documentairestichting
4 juni 2016: Castingdag

Zaterdag 4 juni 2016: Veel belangstelling voor een geslaagde casting- en crewdag in FilmlabZ te Vlissingen. Veel deelnemers stonden hoog in de ranking bij onze FilmstarZ regisseurs. Iedereen kon meedoen... met of zonder ervaring.

Castingdag 2016

20 april 2016: Thumbed vertelt

Stichting Cavak nodigt regelmatig boeiende gastsprekers uit om over film en filmmaken te vertellen. Deze events staan los van de workshops en masterclasses. We houden het informeel maar tegelijkertijd wel leerrijk. Een ontmoetingsmoment voor filmmakend Zeeland.

Op 420 april 2016 waren we Henk van den Doel en Maarten Kempen van Thumbed uitgenodigd om over hun WERK als filmmakers te vertellen. Iets meer dan tien jaar geleden begonnen ze met een videobedrijfje in Middelburg, ondertussen zijn ze verhuisd naar een groter pand in Zierikzee en draaien ze nergens hun hand meer voor om. 

Maarten en Henk vertelden over hun eerste jaren, maar ook over hun eerste speelfilm Flip a Coin, die in Amerika helemaal niet slecht werd ontvangen. Er werd uitleg gegeven over video als marketing-communicatiemiddel, over hun productie voor Provincie Zeeland: Something Different en hoe je samenwerkt in deze branche. Kortom: een boeiende en interessante avond.

Cavak FilmlabZ DOK41 Vlissingen Thumbed
3 maart 2016: gratis college 'wat is film'

In dit gratis college laat Filmdocent Frederik Duerinck de aanwezigen de essentie van film ervaren, aan de hand van iconische filmfragmenten. In deze interactieve uiteenzetting doe je kennis op en ontwikkelt passie voor het medium film. Leer alles over bijvoorbeeld identificatie, narratief, cinematografie, suspense en gelaagdheid. En natuurlijk: stel je vragen! Het college is bedoeld voor zowel beginners als gevorderden. Wat je kunt verwachten? In ieder geval scenes uit Saving private Ryan, Fog if war, The Limey, The insider en Apocalypse now.

Er is plaats voor 20 deelnemers, dus wees er op tijd bij! Inloop 19.30. Start 20.00 uur. Plaats: FilmlabZ, Voltaweg 11, Vlissingen.

cavak 2016 wat is film
11 februari 2016: FilmideaZ!

Heb jij een spannend, meeslepend of een indringend filmidee voor een korte film? Of juist nog helemaal geen idee, maar wel heel veel zin om aan FilmstarZ 2016 mee te doen? Bij FilmideaZ krijg je een workshop vol tips over hoe je een idee vormt en uitwerkt. Raimond van Soest presenteert en je kunt vragen stellen aan kandidaten van vorig jaar. De filmpitchronde van FilmstarZ 2016 is eind februari. Met FilmideaZ kun je je hierop dus goed voorbereiden!

Cavak FilmideaZ 2016
5 februari 2016: Willemiek Kluijfhout over 'Fucking Perfect' + Q&A

Op vrijdag 5 februari vertelde Willemiek Kluijfhout haar verhaal over de totstandkoming van haar film 'Fucking Perfect'. Daarna was er ruim de gelegenheid om vragen te stellen. Deze avond werd mede mogelijk gemaakt door Communicatienet Zeeland, DOK41 en Stichting ZigZag.

De Zeeuwse kok Sergio besloot in de zomer van 2013 het roer om te gooien en de deuren van zijn succesvolle restaurant met drie Michelin-sterren te sluiten. Vanaf dan volgt filmmaker Kluijfhout de Zeeuw van dichtbij. Het resultaat is een intieme documentaire over het perfectionistische en gepassioneerde leven van Sergio. De documentaire was te zien op NPO-2 en heeft onlangs op het Seattle International Film Festival in Amerika de juryprijs gewonnen in de categorie Beste Documentaire 2015

Willemiek Kluijfhout maakte al eerder Zeeuwse producties. Zo maakte ze voor Omroep Zeeland de documentaire-serie 'Boven Water' over de watersnoodramp van 1953 en twee jaar geleden 'L'amour des Moules' over de Zeeuwse mossel. Kluijfhout groeide op in Woerden, maar haar moeder is een Yersenaar en haar vader komt uit Biggekerke.

Official Trailer Sergio Herman, FUCKING PERFECT

Oktober 2015: FilmlabZ van start in DOK41

Wat zijn we blij dat nu na alle voorbereidingen FilmlabZ écht van start gaat. We hebben een toffe plek in een van de loodsen van DOK41! Een bruisende broedplaats waar beginnende en ervaren Zeeuwse filmmakers elkaar gaan ontmoeten, inspireren en stimuleren. Kom langs en stap binnen! Wil je meedenken, meewerken en meehelpen, meld je dan aan of kom gewoon langs. Dat mag hieronder maar dat mag ook via ons contactformulier.

By the way...filmgerelateerde attributen zijn van harte welkom, kunnen we goed gebruiken. En,.... we zouden het wel heel gaaf vinden als jullie eigen filmposters hier aan de muur komen te hangen. Dus kom ze brengen of stuur ze op.

Broedplaats voor filmmakers start op de kenniswerf

Een bruisende broedplaats waar beginnende en ervaren Zeeuwse filmmakers elkaar gaan ontmoeten, inspireren en stimuleren. Dat moet FilmlabZ gaan worden, een filmlaboratorium waar filmmakers met mooie ideeën terecht kunnen voor allerlei filmgerelateerde zaken. FilmlabZ is een gezamenlijk idee van journaliste en filmmaker Bo van Scheyen en programmadirecteur Jeroen van Oijen van Cavak. Het laboratorium wordt een nieuw onderdeel van Cavak. FilmlabZ strijkt neer in een van de bedrijfsloodsen die DOK41 verhuurt op de kenniswerf aan de Voltaweg in Vlissingen.

De ontwikkeling van FilmlabZ kan gezien worden als een mogelijke stap naar de oprichting van een overkoepelende organisatie op het gebied van film in Zeeland. Het initiatief krijgt van Stichting ZIGZAG subsidie om onderzoek te doen naar de haalbaarheid van een ‘filmontwikkelhuis’ in de provincie Zeeland. Het komende jaar wordt in samenwerking met het ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland onderzoek gedaan naar wat de randvoorwaarden zijn en wat de economische spin-off in Zeeland is van een dergelijk professioneel opgezet productiehuis. Bij die studie wordt zeer nauw samengewerkt met filmprominenten binnen en buiten de provincie. De partijen gaan voor het onderzoek onder andere bestaande en nog in productie zijnde filmprojecten van diverse filmmakers als study-cases gebruiken.

Stichting ZIGZAG (Zeeuwse Innovatie Groep/Zeeuwse Aanjaag Groep) steunt startende Zeeuwse bedrijven die innovatief te werk gaan, en hoopt zo enkele honderden nieuwe arbeidsplaatsen in Zeeland te creëren. Aan de Voltaweg in Vlissingen zijn in twee nieuwe loodsen moderne werk- en productieruimtes gerealiseerd waar Zeeuwse innovatieve startende ondernemers, waaronder FilmlabZ, zijn neergestreken. Filmmaakster en mede-initiatiefnemer van het project FilmlabZ Bo van Scheyen: “Iedereen die iets met film wil, film een warm hart toedraagt, met een fantastisch idee rondloopt is welkom om bij ons binnen te stappen. Zowel professionals als amateurs, als creatieve geesten willen we over de vloer krijgen. Er zijn nog zoveel mooie verhalen te vertellen. Wie weet tot wat voor prachtige resultaten dat kan leiden.” Samenwerkingspartner en programmadirecteur Jeroen van Oijen van stichting Cavak/FilmWorkZ vult aan: “Het is de bedoeling om met de resultaten die uit het onderzoek naar voren komen een begin te kunnen maken van wat een Zeeuws ‘filmontwikkelhuis’ kan worden. Een loket voor filmmakers in Zeeland en zij die in Zeeland willen filmen.”

De twee initiatiefnemers hebben van Stichting ZIGZAG een subsidie gekregen voor het onderzoek en voor het ontwikkelen van een ‘filmontwikkelhuis’. De ruimte in DOK 41 zal een jaar lang als pilotwerkplek worden gehuurd. FilmlabZ wordt ingericht door sponsors. Het eerste bedrijf dat FilmlabZ steunt is Woontrend Zeeland uit Koudekerke. Eigenaar Erik de Wee uit Koudekerke draagt Zeeuwse filmmakers met deze sponsoring een warm hart toe. En dat is ook de gedachte samen met bedrijven kijken wat de mogelijkheden zijn om de creatieve filmsector te ondersteunen.

FilmlabZ is te bereiken via het contactformulier van Cavak. Maar ook door ons te volgen op Facebook of door gewoon binnen te lopen bij FilmlabZ aan de Voltaweg 11e in Vlissingen.

Stichting Cavak FilmlabZ
Banner: