Stichting Filmalot

Bruisend centrum voor Filmmaken in Zeeland
FilmstarZ 2019
FilmstarZ 2019 Maak je eigen korte film!

FilmstarZ 2019

Winnaar FilmstarZ 2019

In een goed gevulde CCXL in Vlissingen beleefde het programma ‘FilmstarZ’ op 11 november zijn tiende premièreavond. De Gouden Zeester – de prijs voor de beste film in 2019 – ging verrassend naar Aphasia van Michèle Soudijn. De jury over haar theatrale vertelling: “Dit verhaal verbeeldt op een poëtische en klemmende manierde innerlijke wereld van de vrouwelijke hoofdpersoon, die voortreffelijk wordt gespeeld. De worsteling van het onbegrepe, de verlatingsangst in de relatie met man en kind komt goed naar voren.”

filmalot gouden zeester 2019
20 April - De drie Filmstarz-finalisten zijn bekend!
FilmstarZ_Finalisten_2019

Afgelopen weekend beleefde de FilmstarZ-competitie 2019 het tweede pitch moment.    
Voor de deelnemende kandidaten altijd weer een spannend moment. Want dan wordt duidelijk wie er dit jaar zijn eigen filmidee straks volledig afgewerkt op het witte doek terug ziet.

Stichting Filmalot is zeer verheugd te kunnen melden dat er ook dit jaar weer ambitieuze kandidaten waren met een heel eigen filmverhaal. 
Afgelopen februari vond de eerste pitch plaats. Tien weken lang werden zes kandidaten voorbereid op de tweede fase van het intensieve traject. Onze kandidaten leren het proces van het filmmaken door het te doen. Van het leren schrijven van een scenario tot het ontwikkelen van een heus productieplan.

De jury bestond dit jaar uit Wietske de Klerk, Joël Duinkerke en Raimond van Soest. 

De jury was unaniem over wie er door gaat naar de tweede en derde fase.

Levi Oreel, Michèle Soudijn en team Jorge Lopes en Benjamin Samson

Zij gaan de komenden weken hun filmplan en scenario nog meer uitwerken en verfijnen en mogen tijdens de zomermaanden onder professionele begeleiding hun eigen filmideeën gaan vertalen naar het witte doek.

Uit het Jury rapport:

Levi - Frank
Je scenario-coach is wat streng voor je geweest in het proces, maar met als enige doel om je talent (wat dat heb je) als scenarioschrijver aan te scherpen en naar een hoger plan te brengen. Dat is zeker gelukt. Frank de film leest prettig en is op sommige punten echt hilarisch en veelbelovend. 

Michele - Afasie
Onze oprechte waardering voor de leercurve die jij hebt gemaakt. Chapeau! Jij was diegene die in het schrijfproces wekelijks struggelde met je verhaal, vast zat en moeite had met welke keuzes je moest maken of welke richting en stijl je verhaal op moest. wat je uiteindelijk afleverde is een mooi verassend scenario die mooi wedijvert tussen realiteit en surrealisme. Mooie creatieve vondsten die zo in een david lynch film zouden kunnen staan.

Jorge en Benjamin - ROMCOM
Wij als jury vinden die opening scene geweldig! Wel blijft dit een enorme uitdaging en klus om dit reel en als een 'echte' actiefilm scene te kunnen draaien. Wel mooi omschreven beoogd gebruik van licht, cameralenzen, anamorphic en filmgrain. Ook de vele verwijzingen naar de 80ties roept bij ons vele herinneringen op.

FilmstarZ 2019 van start

Op zaterdag 16 februari pitchten elf kandidaten hun filmidee voor FilmstarZ. Vier juryleden hebben bijzondere en vooral persoonlijke verhalen te horen gekregen, echt "uit het leven gegrepen".
 
Rond de klok van half zes waren de juryleden Rieks Soepenberg, Wietske de Klerk, Raimond van Soest en Joël Duinkerke eruit. Zoals elk jaar mogen zes kandidaten door naar de volgende ronde. Zij starten vrijdag 1 maart met hun eerste workshop. Ze weten het nog niet maar de komende acht maanden zal voor hen onvergetelijk worden. Met vallen, opstaan .. en weer doorgaan.
 
Onze zes winnaars zijn:

  • Eeke Hoogenboom uit Middelburg (19)
  • Djordje Karadzic uit Vlissingen (30)
  • Levi Oreel uit Arnemuiden (20)
  • Michelle Soudijn uit Renesse (52)
  • Daniel Lokerse uit Middelburg (23)
  • Team Jorge Lopes (32) en Benjamin Samson (34)
Banner: