Stichting Filmalot

Bruisend centrum voor Filmmaken in Zeeland

filmstarz 2014

filmstarz 2014

Van filmstarZ 2014 is een mooie film gemaakt door de Gebroeders Hoekman. Kijken dus!

Cavak Filmstarz2014 Vol 1 Website

1: De start

Het vijfde seizoen van FilmstarZ werd zaterdag 15 maart afgetrapt door maar liefst 20 regisseurs in spe in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg. Het was ook dit jaar weer een fantastische FilmstarZ Pitchdag. Uiteindelijk zijn er 7 kandidaten gekozen die de Workshop-rondes ingaan: Ines den Hollander, Toine Kloet, René Rauch, Elke Verplanke, Lennart Gosman, Marja de Kan & Lars van der Ploeg.

2: De workshopronde

Tijdens de eerste workshopronde gaan de kandidaten aan de slag met hun filmidee. Het idee moet nu tot een verhaal in scriptvorm ontwikkeld worden. Tot aan de finalepitch geven wij 2 verschillende soorten workshops:

Van idee tot scenario (3 workshops)
Tijdens de workshop leer je de technische eisen van een filmscript, ontwikkel je jouw idee tot een script en geven we je tips en advies om het script te verfijnen.

(Pre)productie (2 workshops)
Tijdens de workshop (pre)productie leren we je wat er bij komt kijken om een film te maken. Waar moet je allemaal rekening mee houden, maar vooral: wat moet er allemaal geregeld worden. Tijdens de workshops stel je een prpductieplan op voor jouw film. We geven je tips en advies om het productieplan te verfijnen en realistisch op te stellen.  

3: De scenariopresentatie

Scenariopresentatie
Tijdens de workshops hebben de kandidaten hun scenario, productieplan en regievisie opgesteld. Op zaterdag 19 april presenteerden zij hun scenario, productieplan en regievisie aan de FilmstarZ jury. 
De drie filmmakers die deze zomer hun eigen korte film mogen maken met een berg professionele coaching (productie, camera, licht, geluid, decoupage, regie, sound-design, editing) zijn:

Ballenjongens – Ines den Hollander 
Genre: Drama
Logline: De relatie van de slimme wiskundestudent Adam en de aantrekkelijke voetballer Evert komt op scherp te staan, wanneer Adam ontdekt dat Evert zijn geaardheid en relatie met Adam koste wat het kost op zijn voetbalclub verborgen wil houden.

De Drempel – Elke Verplanke
Genre: Drama/humor
Logline: Drie kluizenaars die al jaren via internet contact met elkaar houden, moeten hun veilige thuishavens verlaten, om in de echte wereld samen een vermiste lotgenoot te gaan zoeken.

IJskoud  - Lennart Gosman 
Genre: Drama/zwarte humor
Logline: Na de dood van zijn vrouw staat Willem voor een groot dilemma; hoe zal hij dit op gaan lossen? 

De jury roemde de creatieve visie van de regisseurs en de volwassen thema’s van hun scripts. De drie finalisten zullen deze zomer (juli/augustus), na de diverse vervolg-workshops, hun korte film in Zeeland draaien onder begeleiding van hun eigen CAVAK-filmcoach. Op 10 november gaan de films gezamenlijk feestelijk in première in Cine City.

4: Generale repetitie

Tijdens de generale repetitie krijgen de finalisten de kans om met hun crew en cast scenes uit hun script te oefenen. Onder begeleiding van professionele cameramensen en acteurs/actrices bieden wij de finalisten een leerzame dag en stomen wij ze klaar voor de draaidagen van hun korte film. 
 

Slapeloze nachten, hoge telefoonrekeningen en ongetwijfeld een paar grijze haren erbij. Afgelopen weekend hadden zij onder leiding van Rieks en Escha nog een generale repetitie met cast en crew. Maar na maanden voorbereiding gaat het vanaf volgende week dan echt beginnen! De FilmstarZ-finalisten gaan hun verhaal verfilmen! Natuurlijk houden we jullie op de hoogte, maar wij wensen deze drie kanjers alvast een fantastische draaiweek toe!  

5: De draaidagen

Het is zover! Alle lessen zijn geweest, het script zit op slot en de budgetten zijn verdeeld. Het is nu aan de finalisten om te laten zien wat zij kunnen: het script wordt verfilmd! De ervaring leert dat dit de heftigste dagen van het jaar zijn, maar tegelijkertijd ook de mooiste en meeste leerzame dagen. 

6: Editing

.

We hebben alles op ‘band’! Oftewel, de opnamen zijn voorbij, het is nu zaak om van alle beelden een mooie compositie te maken. Knippen, plakken, schuiven, muziek eronder, (geluids)effecten toevoegen… Het is een zware, maar oh zo mooie klus, want alles komt nu samen. Alles wat je gemaakt en geleerd hebt komt samen op het beeldscherm. En zodra de aftiteling speelt…. Ben je klaar voor de premiere! 

 

7: De premiers

Ieder jaar organiseert CAVAK een première avond in CineCity in Vlissingen. Jouw korte film op het grote doek, onder het toeziend oog van cast, crew, sponsors, vrienden, familie en geliefden. Een onafhankelijke jury beoordeelt de films en reikt de Gouden Zeester uit aan de finalist die in hun ogen de beste film heeft gemaakt.

Op maandag 10 november 2014 gingen Alarm, De Drempel en Ijskoud, de drie FilmstarZ Films van 2014, in première te Cinecity Vlissingen. Ijskoud werd door de jury het meest gewaardeerd en als winnaar Editie 2014 bekroond met de Gouden Zeester. Gedeputeerde Ben de Reu was bij deze avond gast. Tot slot gaf stichting Cavak een korte impressie van het nieuwe programma voor 2015.

REGISSEURS
De regisseurs van de drie finale films 2014 waren Elke Verplanke (De Drempel), Lennart Gosman (Ijskoud) en Ines den Hollander (Alarm). Bij het maken van hun eerste korte film doorliepen ze een intensief traject waarbij ze werden gecoacht door verschillende filmprofessionals.

FILMS

IJSKOUD - Lennart Gosman
Willem maakt vreemde keuzes na het plotselinge overlijden van zijn vrouw. Afscheid nemen is geen optie. Een drama met zwarte humor over een geïsoleerd echtpaar in de Zeeuwse polder. 
 

ALARM - Ines den Hollander
Alarm vertelt het verhaal over de gesloten twintiger Adam die verliefd wordt op één van de spelers van de voetbalclub waartegen hij moet voetballen.

DE DREMPEL – Elke Verplanke
De Drempel gaat over een groep kluizenaars die al jaren via een internetforum contact met elkaar houden, totdat er op een dag één van hen niet meer inlogt. De anderen moeten hun veilige thuishavens verlaten om hem te gaan zoeken.

DE GOUDEN ZEESTER JURY
 

  • Dick van den Bout - Algemeen directeur Scoop
  • Eddy Terstall – Filmmaker (o.a. Simon, Vox Populi)
  • Menno de Nooijer – Filmmaker (o.a. People Library, Stapel Stenen)
  • Noortje Herlaar – Actrice, Zangeres (o.a. Mary Poppins, Moeder, ik wil bij de Revue) 
  •  
Banner: