Stichting Filmalot

Bruisend centrum voor Filmmaken in Zeeland
filmstarz 2015

Filmstarz 2015

FilmstarZ 2015 in beeld

Het hele proces van FilmstarZ, van februari tot en met 2 november 2015, is gevolgd door Lars van der Ploeg. Zijn documentaire is door CTV Zeeland uitgezonden.

FilmstarZ 2015 Aflevering 1

2 november 2015: De finale
FilmstarZ winnaar 2015

Where we belong van Jade van de Moere wint Gouden Zeester

Als dan eindelijk het moment is aangebroken dat jouw filmidee, waar je als FilmstarZ kandidaat negen maanden lang aan hebt gewerkt, daadwerkelijk op het witte doek voor een volle zaal in première gaat, komen alle elementen samen, en dan voel je, dan weet je opeens weer waarom je juist van dit verhaal een film wilde maken.

Afgelopen maandagavond sloeg voor Jade van de Moere, Ira Hoefsmid en het tweetal Stefano Parinussa/Harmen van der Kaaden het uur van de waarheid. CineCity had de rode loper uitgerold, het publiek stroomde binnen en de coaches hadden alle drie de films bekeken en beoordeeld. 

Dit jaar was er vanuit Cavak besloten de jury samen te stellen uit alle coaches die bij de drie films betrokken waren. Elke film moest aan ongeveer 20 criteria voldoen. Het bleek, zoals elk jaar, weer geen makkelijke klus. De films waren stuk voor stuk weer pareltjes en niet met elkaar te vergelijken. Een belangrijk onderdeel van de beoordeling was hoe je als filmmaker het hele proces hebt doorstaan. Was er groei en ontwikkeling? Ontstond er een natuurlijk evenwicht tussen filmmaker, cast en crew? Bleven alle beelden overeind in de eindmontage, is er over het geluid goed nagedacht? Was er voldoende tijd om de afwerking te doen? Kortom, hoofdcoach Rieks Soepenberg legde tijdens het voorlezen van het juryrapport uit dat het echt geen gesneden koek was. Uiteindelijk moest er een winnaar uit de bus komen. 

Het werd de film ‘Where we belong’ van Jade van de Moere. Jade is met haar zeventien jaar de jongste regisseur sinds FilmstarZ zes jaar geleden van start ging. Ze was blij en ontzettend verrast toen ze hoorde dat haar film als beste werd beoordeeld. Programmadirecteur Jeroen van Oijen vulde Rieks aan: “Ook de andere twee kandidaten mogen ontzettend trots zijn op wat ze voor elkaar hebben gekregen. Het is niet niks om van idee tot film naar het scherm toe te werken. Het vergt discipline, inzet, een dosis gezonde bemoeienis en heel veel enthousiasme. Dat hebben de kandidaten alle drie laten zien.” Presentator Sebastiaan Hoekman praatte het geheel op zijn geheel eigen, leuke wijze aan elkaar en sloot de avond af met de mededeling aan het aanwezige publiek dat FilmstarZ 2016 al weer van start gaat op 27 februari. 

QUOTES

Ira Hoefsmid (Waar zijn we morgen): “Wow, wat enorm om je film dan zo groot te mogen zien na hem zo veel en zo vaak op allerlei kleine, minder kleine, grotere en minder grote schermpjes uren na elkaar te hebben bekeken.” 

Stefano Parinussa & Harmen van der Kaaden (Hey): “Mmmm…tja.. ’Hey’ dat komt gewoon in je op, zomaar opeens en ook vanuit heel veel verveling omdat we in Zeeland wonen.” 

Jade van de Moere (Where we belong): “Ik heb al bij twee eerdere Cavak-producties ervaring opgedaan, wilde dit zo graag. Maar nu was ik oud genoeg om me aan te melden. Niets is gaver dan films maken.” 

ZIe ook Omroep Zeeland

Augustus 2015: De opnamen

Opnamen 'Waar zijn we morgen' van Ira Hoefsmid, zomer 2015

Opnamen 'Where we Belong' van Jade van der Moere, zomer 2015

Opnamen 'Hey' van Stefano & Harmen, zomer 2015

Midden in de zomervakantie werkten de drie regisseurs aan hun film. In drie weken tijd zijn 'Hey', 'Where we belong' en 'Waar zijn we morgen" opgenomen, op vele locaties door heel Zeeland. Al het materiaal wordt nu bekeken en in een reeks workshops wekren de drie regisseurs aan de montage van hun film.

Mei 2015: De castings

Op zaterdag 4 juli is een geslaagde castingdag georganiseerd voor alle drie aankomenden FilmstarZ movies: 'HEY', 'WAAR ZIJN WE MORGEN' en 'WHERE WE BELONG'. De hele dag was het Spiegeltheater in Middelburg het toneel voor acteurs en actrices in spe. Het niveau van de auditanten was hoog volgens Escha Tanihatu en Perry Mulder. Er wordt nu druk overwogen wie welke hoofdrol krijgt. Bekijk ook de impressie van de dag door Jan Parent.

Casting 2015 CAVAK

April 2015: De scriptfinale
Cavak FilmstarZ 2015 scriptpitch

Op zaterdag 11 april verdedigden 7 kandidaten hun scenario voor de vakjury van FilmstarZ. Daaraan voorafgaand hebben zij in een reeks van 5 workshops onder leiding van Raimond van Soest, hun filmidee ontwikkeld. Daarin konden zij al een beetje proeven hoe filmmaken in de praktijk werkt.Escha Tanihatu, Rieks Soepenberg en Raimond van Soest kozen uiteindelijk voor drie veelbelovende jonge filmtalenten. In het zesde seizoen van FilmstarZ gaan Jade van der Moere (16), Ira Hoefsmid (18) en het duo Stefano Parinussa (24) en Harmen van der Kaaden (21) hun eerste korte film maken. Daarmee is editie 2015 van FilmstarZ voorzien van de jongste lichting die Cavak ooit heeft gekend.
 
In de film van Ira stelen twee jongens een auto en willen de wijde wereld in, maar ze zijn niet voorbereid op wat dit eigenlijk betekent. De jury was verrast door de sterkte van haar verhaal en de regievisie. Het duo Stefano en Harmen kent een mysterieuze logline: “Zodra Leroy de deur uitstapt komt hij keer op keer dezelfde man tegen, in verschillende gedaantes.” Vooral de timing, de dialogen en het komische scenario waren volgens de jury nu al van hoge kwaliteit. Jade tenslotte maakt een film over een onzeker meisje van 18 dat probeert zichzelf te vinden door zich in te leven in drie bekende stereotypes. Volgens de jury maakte Jade de meeste indruk: “Zij heeft – ondanks haar jonge leeftijd - wat ons betreft een onmiskenbare kijk op film én de drive om een eigen film te maken.”

CAVAK Scriptfinale FilmstarZ 2015

Maart 2015: De Workshops

Tijdens de eerste workshopronde gaan de kandidaten aan de slag met hun filmidee. In de eerste drie workshops wordt het filmidee uitgewerkt tot een scenario. De technische eisen van een filmscript worden uitgewerkt, en Raimond van Soest geeft tips en advies om het script te verfijnen. Daarna volgen twee workshops (pre)productie.

Daarin komt aan bod wat er bij komt kijken om een film te maken. Waar moet je allemaal rekening mee houden, maar vooral: wat moet er allemaal geregeld worden. Uiteindelijk hebben de kandidaten drie dingen in handen: het script, een productieplan en een regievisie. Op 11 april gaan ze dit presenteren. Welke drie van de zeven kandidaten zullen doorgaan naar de volgende ronde?

Februari 2015: De start

Op 28 februari 2015 is het nieuwe seizoen van FilmstarZ gestart. In het Spiegeltheater te Middelburg presenteerden 17 dappere kandidaten hun filmidee aan de jury. Na rijp beraad koos die er 7 kandidaten uit. Zij gaan in 5 workshops hun filmidee uitwerken tot een scenario.

Cavak FilmstarZ 2015 start
Banner: