Stichting Filmalot

Bruisend centrum voor Filmmaken in Zeeland
45 plannen, vijf gekozenen

regisseurs

De vijf filmmakers die hun korte film mogen maken over de Slag om de Schelde zijn bekend.

Filmmakers weten Zeeland te vinden. Dit Zeeuws cultuur project heeft landelijke aandacht getrokken waardoor filmmakers uit heel Nederland en zelfs uit België hebben ingeschreven. 

Maar liefst 45 filmplannen werden er ingediend voor dit bijzondere Filmalot-project waarbinnen vijf aankomende talentvolle filmmakers onder begeleiding van een ervaren regisseur voor €10.000,- een korte film mogen gaan maken. Na een eerste selectie koos de jury, bestaande uit regisseur Erik de Bruyn (filmmaker), Michel van Sluijs (Omroep Zeeland) en Simon Blaas (Cinema Middelburg) uit 10 gepitchte plannen de vijf filmmakers die aan de slag mogen gaan. 

De diversiteit in de plannen is hoog. Van surrealistische en poëtische verbeelding, een film over een heldhaftige zwemtocht met gevaar voor eigen leven, tot een klassieker verhaal, verteld vanuit een kleine jongen die het ritme van de bommenregen en inslagen associeert met een muziekstuk. 

Komend jaar krijgen ze ieder één op één coaching van gerenommeerde filmmakers. Martin Koolhoven, Erik de Bruyn, Pim van Hoeve, Eddy Terstall en Steven de Jong nemen de begeleiding op zich. 

De gekozen filmplannen zijn:

  • ‘Branding’ - van Niels Bourgonje uit Amsterdam
  • ‘De kleine pianist’ - van Raimond van Soest en Perry Mulder uit Zeeland
  • ‘Grit’ - van Matthias Hoekman uit Zeeland
  • ‘t Water moge stijgen’ - van Chris de Krijger en Sven Peetoom uit Rotterdam
  • ‘Ze was 16’ - van Justin Heyl uit Hilversum 

Komend jaar worden deze korte films in Zeeland opgenomen waarna ze in het voorjaar van 2020 in première gaan. 

filmalot-slagomdeschelde-filmmakersgroep
Banner: