Stichting Filmalot

Bruisend centrum voor Filmmaken in Zeeland

slagomdeschelde

Stichting Filmalot, Omroep Zeeland, de Zeeuwse filmhuizen, de Zeeland film Commission, Film by the Sea en het Bevrijdingsmuseum Zeeland slaan de handen ineen voor het kortfilmproject "De slag om de Schelde". Deze historische bevrijdingsoperatie uit 1944, is een schatkamer vol met filmische invalshoeken en verhalen. De slag draaide om het ontzetten van de Westerschelde en was een complexe militaire operatie met grote gevolgen voor de inwoners van Zeeland en haar grensgebieden. 

Oproep voor filmmakers

Maak kans om met een budget van 10.000 euro incl. btw een korte film te maken over de Slag om de Schelde. En laat je gaandeweg inspireren tijdens een aantal ontmoetingen met een scenarist, regisseurs, producenten en editors uit de Nederlandse filmwereld.

Dit project biedt een unieke kans aan vijf filmmakers om een korte film te maken. We zijn benieuwd naar jouw filmische interpretatie. Hoe kan jij, als filmmaker van vandaag, de relevantie van de geschiedenis tot leven brengen? Als jij je film mag maken, wordt je gekoppeld aan een ervaren Nederlandse filmregisseur die als mentor optreedt. Je krijgt dus de mogelijkheid om een aantal keer van gedachten te wisselen over je scenario, productieplannen en montageversies. De vijf films gaan in het voorjaar van 2020 in premiere, in Zeeland. 

Stuur je film idee en motivatie voor 20 april 2019 in. Wij toetsen alle inzendingen op de voorwaarden en kwaliteit van het filmplan. Vervolgens informeren wij je of je mag komen pitchen op 4 mei. Tijdens de pitch presenteer jij jouw idee voor een jury en worden daaruit de vijf filmmakers gekozen. Je kunt je nu al inschrijven: klik hier.

Op zaterdag 23 maart vindt het startevenement plaats van het filmproject. Historicus Tobias van Gent neemt je mee in de complexiteit van de Slag om de Schelde en filmmaker Steven de Jong zal alle ins en outs vertellen over periode films en welke slimme keuzes je hierin kunt maken. Dit is uitermate geschikt als voorbereiding op het inleveren van je filmplan.

Slag om de Schelde teaser (ondertiteld)

Filmalot Slag om de Schelde
Filmalot Slag om de Schelde
DE DRAGERS VAN HET PROJECT

Het kortfilmproject Slag om de Schelde wordt georganiseerd door Stichting Filmalot, Omroep Zeeland, de Zeeuwse filmhuizen, de Zeeland film Commission, Film by the Sea en het Bevrijdingsmuseum Zeeland. 

Het project wordt gesubsidieerd door Fonds Cultuurparticipatie, VSB fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

filmalot-slag-om-de-schelde-projectpartners
Banner: