slagomdeschelde
Stichting Filmalot, Omroep Zeeland, de Zeeuwse filmhuizen, de Zeeland film Commission, Film by the Sea en het Bevrijdingsmuseum Zeeland slaan de handen ineen voor het kortfilmproject "De slag om de Schelde". Deze historische bevrijdingsoperatie uit 1944, is een schatkamer vol met filmische invalshoeken en verhalen. De slag draaide om het ontzetten van de Westerschelde en was een complexe militaire operatie met grote gevolgen voor de inwoners van Zeeland en haar grensgebieden.
Vijf talentvolle filmteams zijn afgelopen jaar aan de slag gegaan. Iedere filmmaker heeft een eigen invalshoek weten te vinden. Van surrealistische en poëtische verbeeldingen, volle actie en bombardementen tot een oorlogsverhaal verteld door de ogen van een kleine jongen.
Alle films zijn vanaf 5 september te zien in de Zeeuwse filmhuizen en bij Film by the Sea.
zaterdag 5 september
14:00 Fizi Zierikzee
15:00 Cinema Middelburg
19:00 Ledeltheater Oostburg
19:30 ’t Beest Goes
21:15 ’t Beest Goes
zondag 6 september
13:30 Cinema Middelburg
15:00 Ledeltheater Oostburg
19:00 Ledeltheater Oostburg
woensdag 9 september
15:00 Cinema Middelburg
Film by the Sea
zondag 13 september 15:00
dinsdag 15 september 16:15
woensdag 16 september 09:45
zaterdag 19 september 17:15


DE KLEINE PIANIST Filmmaker: Raimond van Soest
De film ‘De Kleine Pianist’ speelt zich af rond het begin van de Slag om de Schelde in september 1944. Waarbij de Duitsers Antwerpen en omgeving bestookten metvliegende V2 bommen om de geallieerden tegen te houden. Dit gezien door de ogen van een 11 jarig muzikaal kind, Boy, die vanaf Rilland-Bath geïnspireerd door de bombardementen en het afweergeschut, een melodie ontdekt en hoort.

BARRIER Filmmaker: Niels Bourgonje
28 september, 1944. Terwijl de geallieerden op het punt staan om Zeeland te bevrijden van de Duitse bezetting, vinden twee Canadese soldaten een aangespoelde jongen op het strand van Terneuzen. De soldaten twijfelen of ze de jongen kunnen vertrouwen en de paranoia neemt toe. Als de jongen een metalen koker met zich mee blijkt te dragen, ontstaat er al snel een gewelddadige confrontatie waarbij de taalbarrière dreigt de situatie uit de hand te laten lopen.

HET PAMFLET Filmmaker: Justin Heyl
Tweede Wereldoorlog, bezet Westkapelle, 2 oktober 1944. Wanneer de verliefde Janna en Willem tijdens een geheime ontmoeting overvallen worden door pamfletten met een onheilspellende boodschap, vluchten ze naar huis om alarm te slaan. Janna probeert haar vader te overtuigen van de ernst van de situatie, maar het lijkt tevergeefs. Na het overlijden van haar moeder, is de communicatie tussen vader en dochter verslechterd. In de ban van de oorlog probeert haar vader Janna krampachtig bij zich te houden en weigert op basis van een pamflet te vluchten. Door hun angst voor wat gaat komen, maken Janna en haar vader een keuze die een kettingreactie aan gevolgen in werking zet. Wanneer haar vader eindelijk beseft hoe ingrijpend de situatie is, is het gevaar al te dichtbij.

GRIT Filmmaker: Matthias Hoekman
Grit is het duistere verhaal over het verdriet van een moeder in oorlogstijd. Deze surrealistische oorlogsfilm grijpt je bij de keel en laat je niet meer los. Gebaseerd op waargebeurde verhalen, tijdens de Slag om de Schelde. Geschreven en geregisseerd door Matthias Hoekman met Astrid van Eck in een beklemmende hoofdrol.

'T WATER MOGE STIJGEN Filmmakers: Chris de Krijger en Sven Peetoom
‘T Water moge stijgen vertelt het verhaal van het echtpaar Jan en Marie tijdens hun vlucht voor het water gedurende de inundatie van Walcheren (De Slag om de Schelde in 1944). Het eiland Walcheren is één binnenzee. Wegen zijn bedekt met slib en zand of zijn verwoest. Huizen staan onder water en op instorten. Bewoners van Walcheren zoeken een veilig heenkomen. Jan en Marie zitten met hun belangrijkste eigendommen en huisraad op een bootje op weg naar Middelburg. Op weg naar droge voeten. Tijdens deze tocht wordt de relatie van Jan en Marie op de proef gesteld. Het verhaal belicht de kwetsbare kant van het echtpaar binnen een grootscheepse gebeurtenis.
Het mag een klein wonder heten, maar al onze filmmakers hebben voor de uitbraak van de corona-crisis al hun opnamen weten af te ronden. En die opnamen zijn veelbelovend!
Alle projecten zitten nu in de postproductie. Het beloven vijf heel verschillende, mooie films te worden.
De première was oorspronkelijk gepland voor deze week. Maar dat is ivm alle maatregelen uitgesteld tot het najaar. Zodra we een definitieve beslissing over datum, vorm en locatie hebben genomen, lees je dat hier.
Desalniettemin wilden we wel vast iets laten zien van het maken van de films. Onze making of-maker Vladdie de Koning heeft daarom deze teaser voor jullie gemonteerd.
Een filmische update van de eerste opnamen en de Q&A tijdens Film by the Sea 2019.


Filmmakers weten Zeeland te vinden. Dit Zeeuws cultuur project heeft landelijke aandacht getrokken waardoor filmmakers uit heel Nederland en zelfs uit België hebben ingeschreven.
Maar liefst 45 filmplannen werden er ingediend voor dit bijzondere Filmalot-project waarbinnen vijf aankomende talentvolle filmmakers onder begeleiding van een ervaren regisseur voor €10.000,- een korte film mogen gaan maken. Na een eerste selectie koos de jury, bestaande uit regisseur Erik de Bruyn (filmmaker), Michel van Sluijs (Omroep Zeeland) en Simon Blaas (Cinema Middelburg) uit 10 gepitchte plannen de vijf filmmakers die aan de slag mogen gaan.
De diversiteit in de plannen is hoog. Van surrealistische en poëtische verbeelding, een film over een heldhaftige zwemtocht met gevaar voor eigen leven, tot een klassieker verhaal, verteld vanuit een kleine jongen die het ritme van de bommenregen en inslagen associeert met een muziekstuk.
Komend jaar krijgen ze ieder één op één coaching van gerenommeerde filmmakers. Martin Koolhoven, Erik de Bruyn, Pim van Hoeve, Eddy Terstall en Steven de Jong nemen de begeleiding op zich.
De gekozen filmplannen zijn:
- ‘Barrier’ - van Niels Bourgonje uit Amsterdam
- ‘De kleine pianist’ - van Raimond van Soest en Perry Mulder uit Zeeland
- ‘Grit’ - van Matthias Hoekman uit Zeeland
- ‘t Water moge stijgen’ - van Chris de Krijger en Sven Peetoom uit Rotterdam
- ‘Pamflet’ - van Justin Heyl uit Hilversum
Komend jaar worden deze korte films in Zeeland opgenomen waarna ze in het voorjaar van 2020 in première gaan.
