Stichting Filmalot

Bruisend centrum voor Filmmaken in Zeeland

slagomdeschelde

September: De vijf filmische vertellingen allemaal te zien

Stichting Filmalot, Omroep Zeeland, de Zeeuwse filmhuizen, de Zeeland film Commission, Film by the Sea en het Bevrijdingsmuseum Zeeland slaan de handen ineen voor het kortfilmproject "De slag om de Schelde". Deze historische bevrijdingsoperatie uit 1944, is een schatkamer vol met filmische invalshoeken en verhalen. De slag draaide om het ontzetten van de Westerschelde en was een complexe militaire operatie met grote gevolgen voor de inwoners van Zeeland en haar grensgebieden.

Vijf talentvolle filmteams zijn afgelopen jaar aan de slag gegaan. Iedere filmmaker heeft een eigen invalshoek weten te vinden. Van surrealistische en poëtische verbeeldingen, volle actie en bombardementen tot een oorlogsverhaal verteld door de ogen van een kleine jongen.

Alle films zijn vanaf 5 september te zien in de Zeeuwse filmhuizen en bij Film by the Sea.

zaterdag 5 september
14:00 Fizi Zierikzee
15:00 Cinema Middelburg
19:00 Ledeltheater Oostburg
19:30 ’t Beest Goes
21:15 ’t Beest Goes

zondag 6 september
13:30 Cinema Middelburg
15:00 Ledeltheater Oostburg
19:00 Ledeltheater Oostburg

woensdag 9 september
15:00 Cinema Middelburg

Film by the Sea
zondag 13 september 15:00 
dinsdag 15 september 16:15
woensdag 16 september 09:45
zaterdag 19 september 17:15

Official Trailer Slag om de Schelde-vijf filmische vertellingen

4 september 2020: geslaagde Premieres in bevrijdingsmuseum

 

 

filmalot-slag-om-de-schelde-premieres
de vijf films in het kort

 

 

Maart 2020: Uitgestelde première, gelukkig alle opnamen geslaagd!

Het mag een klein wonder heten, maar al onze filmmakers hebben voor de uitbraak van de corona-crisis al hun opnamen weten af te ronden. En die opnamen zijn veelbelovend!

Alle projecten zitten nu in de postproductie. Het beloven vijf heel verschillende, mooie films te worden.

De première was oorspronkelijk gepland voor deze week. Maar dat is ivm alle maatregelen uitgesteld tot het najaar. Zodra we een definitieve beslissing over datum, vorm en locatie hebben genomen, lees je dat hier. 

Desalniettemin wilden we wel vast iets laten zien van het maken van de films. Onze making of-maker Vladdie de Koning heeft daarom deze teaser voor jullie gemonteerd.

Teaser Slag om de Schelde

November 2019: video-update

Een filmische update van de eerste opnamen en de Q&A tijdens Film by the Sea 2019.

video update Slag om de Schelde, vijf filmische vertellingen.

Opnamen 'De kleine pianist'
filmalot-slag-om-de-schelde-opnamen-2
Opnamen 't water moge stijgen'
filmalot-slag-om-de-schelde-opnamen-1
Mei 2019: 45 plannen, 5 gekozenen

Filmmakers weten Zeeland te vinden. Dit Zeeuws cultuur project heeft landelijke aandacht getrokken waardoor filmmakers uit heel Nederland en zelfs uit België hebben ingeschreven. 
Maar liefst 45 filmplannen werden er ingediend voor dit bijzondere Filmalot-project waarbinnen vijf aankomende talentvolle filmmakers onder begeleiding van een ervaren regisseur voor €10.000,- een korte film mogen gaan maken. Na een eerste selectie koos de jury, bestaande uit regisseur Erik de Bruyn (filmmaker), Michel van Sluijs (Omroep Zeeland) en Simon Blaas (Cinema Middelburg) uit 10 gepitchte plannen de vijf filmmakers die aan de slag mogen gaan. 

De diversiteit in de plannen is hoog. Van surrealistische en poëtische verbeelding, een film over een heldhaftige zwemtocht met gevaar voor eigen leven, tot een klassieker verhaal, verteld vanuit een kleine jongen die het ritme van de bommenregen en inslagen associeert met een muziekstuk. 

Komend jaar krijgen ze ieder één op één coaching van gerenommeerde filmmakers. Martin Koolhoven, Erik de Bruyn, Pim van Hoeve, Eddy Terstall en Steven de Jong nemen de begeleiding op zich. 

De gekozen filmplannen zijn:

Komend jaar worden deze korte films in Zeeland opgenomen waarna ze in het voorjaar van 2020 in première gaan. 

filmalot-slagomdeschelde-filmmakersgroep
Banner: