Stichting Filmalot

Bruisend centrum voor Filmmaken in Zeeland

project en partners

Stichting Filmalot, Omroep Zeeland, de Zeeuwse filmhuizen, de Zeeland film Commission, Film by the Sea en het Bevrijdingsmuseum Zeeland slaan de handen ineen voor het kortfilmproject "De slag om de Schelde". Deze historische bevrijdingsoperatie uit 1944, is een schatkamer vol met filmische invalshoeken en verhalen. De slag draaide om het ontzetten van de Westerschelde en was een complexe militaire operatie met grote gevolgen voor de inwoners van Zeeland en haar grensgebieden. 

De opzet

Uit de 45 inzendingen zijn inmiddels 5 regisseurs gekozen die ieder een budget van 10.000 euro incl. btw krijgen om hun korte film te maken over de Slag om de Schelde. Zij krijgen begeleiding van mentoren, scenaristen, producenten en editors uit de Nederlandse filmwereld. Voorjaar 2020 vinden de premieres plaats in het geheel vernieuwde Bevrijdingsmuseum Zeeland.

Korte films geven de mogelijkheid een veelvoud aan vensters en invalshoeken te laten ontstaan, die aansluiten bij de impact van de Slag om de Schelde. Hieronder vallen de aanzienlijke consequenties voor onder andere bevolking, strijders, overwonnenen, landschappen, dorpen en steden destijds. Talentvolle, aankomende filmmakers zijn bij uitstek geschikt om de Slag om de Schelde op een nieuwe manier te duiden voor de jongere en oudere generaties. De nieuwe generatie filmmakers is in staat de relevantie van de geschiedenis opnieuw uit te vinden, met de blik van nu, voor de kijkers van nu.

Het doel van het project is drieledig. Ten eerste aankomende filmmakers de kans geven zich te ontwikkelen en te profileren. Ten tweede het publiek op een nieuwe manier te laten kennismaken met de Slag om de Schelde. En ten derde een passende bijdrage leveren aan het geheel van herdenkingen, 75 jaar na de bevrijding. Op deze manier brengt het project talentontwikkeling en educatie bij elkaar op een nieuwe, relevante manier. 

Slag om de Schelde teaser (ondertiteld)

Filmalot Slag om de Schelde
Filmalot Slag om de Schelde
DE DRAGERS VAN HET PROJECT

Het kortfilmproject Slag om de Schelde wordt georganiseerd door Stichting Filmalot, Omroep Zeeland, de Zeeuwse filmhuizen, de Zeeland film Commission, Film by the Sea en het Bevrijdingsmuseum Zeeland. 

Het project wordt gesubsidieerd door Fonds Cultuurparticipatie, VSB fonds, Provincie Zeeland en het Prins Bernhard Cultuurfonds. En dit initiatief word mede mogelijk gemaakt door Grensverleggers, regeling ter ondersteuning van culturele samenwerkingen tussen partijen in Vlaanderen, de Provincie Noord-Brabant, de Provincie Limburg en de Provincie Zeeland.

filmalot-slag-om-de-schelde-projectpartners
Banner: